COMUNICAT DE PRESĂ, 09.06.2016: UNTRR salută implicarea activă a Ministrului Transporturilor din România, Dan Costescu, în rezolvarea problemelor urgente ale transportatorilor români și susține înființare a unei Agenții Europene de Transport Rutier cu sediul în România
09.06.2016
Comunicat de presã
UNTRR salutã implicarea activã a Ministrului Transporturilor din România, Dan Costescu, în rezolvarea problemelor urgente ale transportatorilor români și susține înființare a unei Agenții Europene de Transport Rutier cu sediul în România
Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salutã implicarea activã a Ministrului Transporturilor din România, Dan Costescu, în rezolvarea problemelor urgente ale transportatorilor români și susține cu încredere soluția tehnicã propusã în cadrul Conferinței Internaționale IRU-UNTRR privind Competiția Loialã în Transporturile Rutiere – București din data de 27 mai 2016, de înființare a unei Agenții Europene de Transport Rutier cu sediul în România, ca mãsurã urgentã împotriva escaladãrii protecționismul în transporturile rutiere europene.
Legile naționale care impun salarii minime transportatorilor, precum MiLog –Germania (a intrat în vigoare la 01.01.2015) și Macron – Franța (va intra în vigoare la 01.07.2016), legile naționale adoptate de Franța și Belgia (2014) care interzic șoferilor profesioniști efectuarea odihnei sãptãmânale normale în vehicul sau regulile naționale privind cabotajul și transportul internațional în Danemarca și Finlanda (2013) sunt bariere împotriva transportatorilor rutieri români și est-europeni și afecteazã pilonii de bazã ai Uniunii Europene – libera circulație a mãrfurilor și serviciilor.
La acest moment, interpretãrile naționale diferite ale legislației UE în domeniul transporturilor rutiere și practicile naționale de control neuniforme ale Statelor Membre conduc la discriminarea transportatorilor români atunci când opereazã în alte State Membre, aceștia riscând amenzi foarte mari pentru nerespectarea unor reguli naționale ale altor State, prin faptul cã legislația acestora nu le este cunoscutã. Furnizarea de informații clare privind regulile actuale și controlul acestora în toate cele 28 State Membre trebuie sã fie o prioritate absolutã a Agenției Europene de Transport Rutier. UNTRR a semnalat aceste aspecte încã din anul 2012 Comisiei Europene și Euro Controle Route (ECR) fãrã a primi un suport concret.
Propunerea de înființare a unei Agenții Europene de Transport Rutier cu sediul în România este deosebit de oportunã atât pentru țara noastrã, cât și pentru industria de transport rutier est europeanã, cea mai afectatã de actualele mãsuri protecționiste din cadrul UE. UNTRR considerã cã aceastã propunere trebuie preluatã urgent de Comisia Europeanã, care deruleazã o procedurã de infringement împotriva MiLoG-Germania, de un an deja, fãrã a oferi niciun rezultat. Recent, UNTRR și asociațiile de transport rutier din alte 10 State Membre UE au înaintat Președintelui Comisiei Europene, Jean – Claude JUNCKER o rezoluție comunã exprimând îngrijorarea fațã de lipsa de acțiune a Comisiei Europene împotriva escaladãrii protecționismului în transporturi.
Comisia Europeanã trebuie sã asigure transporturilor rutiere același cadrul instituțional cu cel asigurat celorlalte moduri de transport, unde existã Agenția Europeanã Feroviarã (ERA) cu sediul în Franța sau Agenția Europeanã de Siguranțã Aviaticã (EASA) cu sediul în Germania, având ca scop facilitarea pieței unice europene, reglementarea uniformã și condiții egale de competiție.
Similar, considerãm cã principalele atribuții ale unei Agenții Europene de Transport Rutier trebuie sã fie:
- Asigurarea unui cadrul de aplicare uniform, clar și corect al legislației UE în toate cele 28 de State Membre UE, corelat cu un control adecvat al respectãrii acestuia și eliminarea imediatã a oricãror mãsuri protecționiste
- Asigurarea transparenței reglementãrilor naționale în domeniul transporturilor rutiere prin stabilirea unei platforme on-line în care Statele Membre UE sã aibã obligația sã publice informații cuprinzãtoare cu privire la regulile și practicile naționale de control și orice alte cerințe aplicabile transportatorilor strãini. Toate aceste informații trebuie sã fie disponibile în toate limbile oficiale ale UE.
- Asigurarea pieței unice europene în domeniul transporturilor rutiere prin continuarea liberalizãrii, ca o premisã a armonizãrii economice și sociale a condițiilor de operare în fiecare Stat Membru.
Vã reamintim cã UNTRR alãturi de asociațiile de transport rutier din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Portugalia, Spania, Turcia și Ucraina vor organiza un protest la Bruxelles în data de 14 iunie 2016, între orele 11:00 – 13:30, în Piața Schuman, în fața Comisiei Europene.
* * *
Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.