UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 08.06.2022: UNTRR solicită Guvernului aderarea cât mai rapidă a României la spațiul Schengen și simplificarea procedurilor administrative cu scopul de a reduce timpii de așteptare foarte mari la trecerea frontierelor

08.06.2022

Comunicat de presă

 

UNTRR solicită Guvernului aderarea cât mai rapidă a României la spațiul Schengen și simplificarea procedurilor administrative cu scopul de a reduce timpii de așteptare foarte mari la trecerea frontierelor

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului accelerarea procesului de aderare la spațiul Schengen și simplificarea procedurilor administrative la punctele trecere a frontierelor, cu scopul de a reduce timpii de așteptare foarte mari care afectează și perturbă grav operațiunile internaționale ale transportatorilor români.

În data de 07.06.2022, la frontierele României din Vest (Nădlac 2, Borș și Petea) se înregistrau cozi de camioane de peste 25 km. Dacă astăzi România ar fi fost în spațiul Schengen, s-ar fi eliminat mai multe probleme întâmpinate în prezent, iar timpii de așteptare a transportatorilor români la frontieră s-ar reducere semnificativ.

În privința frontierelor din estul României, cu Republica Moldova și Ucraina, cozile de camioane erau și mai mari, timpii de așteptare depășind 30 de ore. Puteți regăsi pe pagina UNTRR de Youtube mai multe filmări cu cozile de camioane de la frontiere înregistrate în data de 7 iunie.

Cu țările non-UE aglomerația de la frontiere s-ar putea rezolva în mare parte prin simplificarea procedurilor administrative din partea autorităților. Totodată, prin utilizarea sistemului TIR, transportatorii rutieri beneficiază de reducerea la minimum a sarcinilor administrative și financiare privind operațiunile vamale.

Studiile Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) au arătat că infrastructura la nivelul punctelor de trecere a frontierei este necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea economică și 39,7% din totalul timpului destinat transporturilor reprezintă întârzierea la trecerea frontierelor, lucru inadmisibil în spațiul economic european. În lipsa unui personal suficient și bine instruit, dacă se pierde mult timp la trecerea frontierelor, dacă procedurile nu sunt armonizate și dacă toate acestea pot duce și la plăți neoficiale – atunci transporturile sunt întârziate și economia este penalizată.

UNTRR solicită Guvernului intensificarea acțiunilor pentru integrarea României în spațiul Schengen cât mai curând posibil și reducerea poverii administrative la punctele de trecere a frontierelor.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Ultima modificare a paginii: 08.06.2022

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii