UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 08.03.2022: UNTRR mulțumește autorităților române pentru implicarea în soluționarea urgentă a problemelor transportatorilor români blocați în vămile ucrainene și solicită măsuri de sprijinire a eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de război

08.03.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

UNTRR mulțumește autorităților române pentru implicarea în soluționarea urgentă a problemelor transportatorilor români blocați în vămile ucrainene și solicită măsuri de sprijinire a  eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de război

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR mulțumește Ministerului Afacerilor Externe – MAE, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – MTI și Ministerului Afacerilor Interne – MAI și autorităților vamale române pentru implicarea promptă în sprijinirea transportatorilor rutieri români blocați în vămile ucrainene, care a condus la soluționarea urgentă a problemelor firmelor românești, semnalate punctual de către UNTRR.

Autoritățile române au fost alături în permanență de transportatorii români încă de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în preluarea și soluționarea cu celeritate a problemelor semnalate de UNTRR privind situația transportatorilor rutieri și șoferilor profesioniști români și străini blocați în vămile ucrainene.

Pe această cale, dorim să exprimăm aprecierea industriei transporturilor rutiere pentru soluționarea tuturor cazurilor apărute, până acum cu succes pentru toate firmele de transport și șoferii din România, care au fost posibile prin implicarea permanentă a Domnului Bogdan Lucian AURESCU - Ministrul Afacerilor Externe, domnului Valentin Ciprian Muntean - Director General - Departamentul Consular MAE, Domnului Lucian BODE – Ministrul Afacerilor Interne, Domnului Marcel Simion MUTESCU - Director general - Direcția generală a Vămilor, Doamnei Raluca Mocănescu - Director General Adjunct - Direcția Generala a Vămilor, Domnului Ionel SCRIOȘTEANU – Secretar de Stat MTI, Doamnei Adriana KALAPIS- Director General - Direcția Transport Rutier MTI și domnului Eduard UNGUREANU – MTI.

Astfel, urmare intervenției autorităților române în cazurile semnalate de UNTRR, transportatorii rutieri români au reușit recuperarea mărfurilor de proveniență din Federația Rusa, după ce acestea fuseseră confiscate de autoritățile vamale ucrainene.

Chiar dacă mărfurile au fost încărcate de transportatorii români din Rusia înainte de 24 februarie a.c. și au fost complet plătite de clienții UE înainte de încărcare, practica autorităților ucrainene de a confisca aceste mărfuri de proveniență din Federația Rusă a crescut incertitudinea în rândul transportatorilor români aflați în vămile ucrainene.

Totodată, UNTRR salută faptul că prin intervenția autorităților române, transportatorii români cărora autoritățile vamale ucrainene au anunțat că le vor confisca marfa încărcată din Federația Rusă cu destinație către alte țări ne-au informat că au fost lăsați să plece fără confiscarea mărfii.

La acest moment, au rămas mărfurile plătite de importatorii din România, cu origine Rusia/Belarus, dar care se află în autovehicule înmatriculate în Rusia/Belarus, cu șoferi din aceleași țări.  Se încearcă recuperarea mărfurilor prin preluarea cu camioane înmatriculate în România, având în vedere că aceste autovehicule sunt reținute pe teritoriul Ucrainei de autoritățile din Ucraina.

Având în vedere cozile la ieșire din Belarus și faptul că circa 200 camioane trec zilnic la fiecare punct de trecere a frontierei cu UE, recomandăm ieșirea din Federația Rusă prin Letonia - pentru cei aflați în special în zona de vest a Rusiei și din zona Moscova, cei din zona centrala a Federației Ruse putând utiliza ieșirea prin Georgia.

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită în continuare implicarea Ministerului Afacerilor Externe – MAE, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – MTI și Ministerului Afacerilor Interne - MAI  pentru sprijinirea firmelor românești afectate de conflictul din Ucraina și asigurăm de toată cooperarea UNTRR.

Totodată, UNTRR solicită autorităților române măsuri de susținere a  eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de război.

Precizăm că încă de la începutul conflictului în Ucraina, transportatori rutieri de persoane au acordat ajutor umanitar asigurând  transportul gratuit al refugiaților ucraineni în diferite zone ale țării. Exprimându-și solidaritatea în aceste momente dificile, numeroși transportatori români de marfă și persoane au comunicat UNTRR disponibilitatea de a sprijini acțiuni coordonate ale autorităților române în acest sens.

UNTRR solicită autorităților române sprijinirea eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de război, prin adoptarea următoarelor măsuri urgente:

- scutirea temporară de la plata TVA pentru transportul rutier de persoane

- exceptarea de la regulile privind timpii de conducere și de odihnă a șoferilor români care operează vehicule care transportă ajutoare pentru Ucraina, inclusiv cele utilizate pentru transportul necomercial de ajutor umanitar, utilizate în situații de urgență sau în operațiuni de salvare, conform art.3 d) al Regulamentului nr.561/2006

- exceptarea transportatorilor de la regulile privind timpii de conducere și de odihnă în situațiile de forță majoră în care s-au aflat șoferii acestora pe  teritoriul Ucrainei/Federației Ruse și pe traseul de întoarcere în România

- exceptarea vehiculelor care efectuează transportul de echipamente, medicamente şi alte asemenea de prim ajutor şi ajutoare umanitare pentru Ucraina de la  restricțiile de circulație pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare cu 7,5 tone pe unele sectoare de autostrăzi şi de drumuri naționale europene (E) pentru vehiculele rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală şi în zilele de sărbătoare legală conform prevederilor Ordinului 132/2018 – Anexa 2, punctul 1 litera o), completată cu situațiile de forță majoră în caz de război.

 

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

 

Ultima modificare a paginii: 08.03.2022

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii