UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 08.01.2021: UNTRR solicită prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 a personalului esențial din transporturile rutiere

08.01.2021

Comunicat de presă

UNTRR solicită prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 a personalului esențial din transporturile rutiere

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Sănătății și coordonatorului campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță, prioritizarea vaccinării împotriva COVID-19 a personalului esențial din transporturile rutiere, în condițiile în care industria de transport rutier este una de importanță sistemică pentru economia României,  asigurând continuitatea fluxului de mărfuri și pasageri.

Sectorul de transport rutier din România reprezintă aproape 41.000 de firme cu o cifră de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajați, și este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro. Transporturile rutiere generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro. 

Încă de la începutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeană a comunicat că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a asigura libera circulație în UE a tuturor lucrătorilor implicați în transportul internațional.

Majoritatea statelor UE și non-UE consideră că șoferii profesioniști fac parte din categoria lucrătorilor esențiali și le permit libera circulație, fără măsuri de constrângere a activității acestora, precum măsuri de carantinare sau teste COVID-19.

În acest sens, UNTRR solicită includerea lucrătorilor din transporturile rutiere de mărfuri și persoane în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, întrucât această grupă profesională desfășoară activități într-un domeniu cheie și esențial. Evidența șoferilor profesioniști de vehicule comerciale de mărfuri și persoane este ținută la Autoritatea Rutieră Română (ARR), care eliberează atestatele de conducător auto, cartelele tahograf și are înregistrări cu șoferii angajați la fiecare firmă de transport rutier din România.

Totodată, UNTRR solicită autorităților române să realizeze demersuri pe lângă Comisia Europeană de a elimina necesitatea testului COVID-19 în țările unde este cerut pentru șoferii profesioniști, indiferent dacă deplasarea se face cu vehiculele comerciale sau atunci când călătoresc ca pasageri în interes de serviciu (cu autoturisme/microbuze/avioane către camioanele/autocarele pe care lucrează), în baza dovezii de vaccinare.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Ultima modificare a paginii: 08.01.2021

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii