UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 07.07.2020: UNTRR solicită Guvernului soluții concrete pentru digitalizarea transporturilor și prevenirea COVID-19, prin implementarea scrisorii electronice de transport e-CMR, ratificată de România din 2019

07.07.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

UNTRR solicită Guvernului soluții concrete pentru digitalizarea transporturilor și prevenirea COVID-19, prin implementarea scrisorii electronice de transport e-CMR, ratificată de România din 2019

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR solicită Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor implementarea e-CMR la nivel național, oferind firmelor de transport rutier din România o soluție digitalizată și sigură, în contextul măsurilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19, precum și al obiectivelor de transformare digitală a României.

Reamintim că scrisoarea electronică de transport e-CMR a fost ratificată de România încă din 2019, iar acum trebuie implementată.

Protocolul Adițional la Contractul pentru Transportul Internațional de Mărfuri pe șosele care prevede utilizarea CMR electronic (e-CMR) a intrat în vigoare în 2011 și a fost ratificat până în prezent de 26 țări, inclusiv România: Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Iran, Letonia, Lituania, Luxembourg, Olanda, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Suedia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Turcia, Tadjikistan, Marea Britanie.

Precizăm că utilizarea e-CMR este în concordanță cu preocupările naționale și europene actuale privind digitalizarea transporturilor, respectiv:

- viziunea Comisiei Europene privind un viitor digital și mai eficient pentru mobilitate, prezentată în cel de-al treilea pachet de mobilitate publicat în 2018, care include o propunere legislativă privind documentele electronice de transport. Această propunere CE pentru un Regulament privind informațiile electronice pentru transportul rutier de marfă va fi votată în vederea adoptării de către Parlamentul European pe 08.07.2020

- măsurile și regulile stabilite de Guvernul României în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 – respectiv Ordinul nr. 1082/97/1112/2020, care prevede la art. II. pct. 4 că în domeniul transportului rutier de mărfuri “Se utilizează cu precădere documente digitale”. Un astfel de document digital este “scrisoarea electronică de trăsură CMR”.

- măsurile de digitalizare și debirocratizare în administrație și economie prevăzute în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului României, respectiv “încurajarea și accelerarea utilizării serviciilor de internet și integrarea tehnologiei digitale de către întreprinderi”. Scrisoarea electronică de transport a fost realizată pentru a facilita întreprinderilor organizarea relațiilor de transport înlocuindu-se astfel suportul de hârtie al extrasului CMR.

Beneficiile e-CMR

Platformele e-CMR permit expeditorilor, transportatorilor și destinatarilor să lucreze cu o interfață unică, uniformă, sigură și standardizată. Trimiterea, comunicarea, urmărirea și semnarea se realizează complet fără hârtie. Toți cei implicați beneficiază de o comunicare mai bună, de mai puțini pași administrativi și de un serviciu mai rapid la costuri mai mici.

Având în vedere preocupările naționale și europene privind digitalizarea transporturilor, cât și siguranța sporită a soluțiilor digitale în contextul crizei Covid-19, este crucial ca România să înceapă implementarea efectivă a e-CMR la nivel național, pentru a facilita accesul transportatorilor români la utilizarea scrisorilor de transport electronice,  care reprezintă primul pas spre operațiunile de transport complet digital, contribuind la eficientizarea logisticii la nivel național și european, precum și la facilitarea monitorizării fluxurilor de mărfuri în special cele purtătoare de accize sau cu risc sporit de fraudă.

Pentru a facilita începerea implementării e-CMR în Romania, UNTRR a sprijinit operatorii de transport români să testeze, în mod gratuit cu clienții acestora platforma Transfollow pentru emiterea de scrisori CMR electronice (e-CMR). Astfel, anul trecut au fost realizate peste 95 operațiuni pilot e-CMR în România prin platforma Transfollow, a cărei interfață este disponibilă și în limba română: https://transfollow.org/ro/ce-este-e-cmr/. Testele e-CMR facilitate de UNTRR s-au realizat cu sprijinul Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere -IRU și în colaborare cu asociațiile membre IRU din Republica Cehă, Germania, Grecia și Serbia.

De asemenea, UNTRR a realizat materiale video de promovare a soluției e-CMR în transporturile rutiere din România, disponibile mai jos:

Avantajele soluției e-CMR pentru transportatorii rutieri români  : https://www.youtube.com/watch?v=Tj4Wx__oQdY&t=10s

Primele operațiuni e-CMR în România - video-interviu cu AQUILA PART PROD COM, transportator român care derulează operațiuni pilot e-CMR cu sprijinul UNTRR și IRU: https://www.youtube.com/watch?v=DY-8xOB3h6c

UNTRR solicită Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor  măsuri concrete pentru începerea implementării e-CMR în România și modificarea legislației primare și secundare conform noilor prevederi legislative, respectiv Modificarea OG 27/2011 privind transporturile rutiere și a normelor aferente aprobate prin Ordin 980/2011 pentru  a crea cadrul legal de aplicare a e-CMR.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane





Ultima modificare a paginii: 07.07.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii