UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 03.04.2020: UNTRR atrage atenția că independența alimentară a României se construiește în timp și nu în stare de urgență și nu prin blocarea transportului internațional de mărfuri

03.04.2020

Comunicat de presă

UNTRR atrage atenția că independența alimentară a României se construiește în timp și nu în stare de urgență și nu prin blocarea transportului internațional de mărfuri

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția că există unele voci la nivelul autorităților române care doresc reducerea ponderii transportului internațional, și implicit a importului, pentru a promova producătorii autohtoni.

UNTRR atenționează că deși măsura este bună la nivel teoretic, în practică, independența alimentară se construiește pe o perioadă de mai mulți ani, prin creșterea productivității și competitivității producătorilor și nu prin blocarea artificială a importurilor.

Totodată, construirea acestei independențe nu poate demara într-o perioadă în care este instituită starea de urgență, iar principalele libertăți garantate de Constituție sunt suspendate: libera circulație, dreptul de proprietate privată, libertatea economică, libertatea întrunirilor.

Reamintim că peste două treimi din exporturile țării se realizează cu importuri de completare, iar prin diminuarea transportului internațional, prin măsura de trimitere în izolare/carantinare a șoferilor profesioniști asimptomatici și a familiilor acestora timp de 14 zile, România va fi lipsită de posibilitatea importului pe cale rutieră de materiale și echipamente medicale pentru rețeaua sanitară și de bunuri pentru populație. În plus, nici mărfurile românești nu vor mai putea fi livrate partenerilor externi, indiferent de natura acestor mărfuri.

Începând de mâine, sâmbătă 4 aprilie, vor fi exact 14 zile până la Sărbătorile Pascale, astfel că având în vedere aplicarea defectuoasă a ordonanței militare nr.4/2020, majoritatea șoferilor vor refuza să mai meargă în curse pentru a fi acasă cu familiile lor de Paște. Măsura de izolare a șoferilor profesioniști asimptomatici și a familiilor lor timp de 14 zile va duce la un blocaj în economia României în următoarele săptămâni, și așa grav afectată de criza provocată de noul coronavirus COVID-19.

UNTRR solicită Guvernului modificarea imediată a prevederilor articolului 4 din Ordonanța militară 4, prin excluderea clară a conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care realizează transporturi internaționale de la măsurile de izolare/carantinare, dacă aceștia nu prezintă simptome asociate noului coronavirus (COVID-19), dar și a familiilor acestora de a nu intra în izolare până la 14 zile.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane. 

 

Ultima modificare a paginii: 03.04.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii