UNTRR


Autorizaţie pilot de tranzit a regiunii de la Marea Neagră

După lungi eforturi comune ale IRU (Uniunea Internaţională a Transportului Rutier) şi BSEC-URTA (Uniunea Asociaţiilor de Transport Rutier din Regiunea de Cooperare Economică de la Marea Neagră), BSEC (Organizaţia de Cooperare Economică de la Marea Neagră) organismul competent a aprobat pe 9 septembrie 2009 înfiinţarea autorizaţiei BSEC drept un proiect pilot în şapte state membre interesate, şi anume Albania, Armenia, Georgia, Moldova, România, Serbia şi Turcia.

Implementarea proiectului a început în mod oficial pe 16 februarie 2010. Autorizaţiile BSEC, care sunt eliberate de autorităţile competente ale fiecărui stat membru participant operatorilor lor naţionali de transport vor fi utilizate până pe 31 ianuarie 2011.

Ce este o autorizaţie BSEC?

Autorizaţia BSEC este o autorizaţie multilaterală stabilită de statele membre participante pentru transportul rutier internaţional profesionist de mărfuri efectuat de operatorii de transport care utilizează autovehicule înmatriculate într-un stat membru BSEC participant. Ea este valabilă pentru o operaţiune de transport efectuată în tranzit pe teritoriul unuia sau mai multe state membre BSEC participante.

Dacă mărfurile sunt transportate via o ţară BSEC în care este restricţionată o autorizaţie, ţara respectivă poate fi tranzitată cu o autorizaţie bilaterală, autorizaţie CEMT sau alte mijloace de transport (inclusiv RO-LA) în conformitate cu aranjamente bilaterale stabilite de autorităţile ţării respective cu ţara de înmatriculare.

O autorizaţie BSEC poate fi utilizată numai de un autovehicul (combinaţie de autovehicule). Aceasta trebuie să se găsească la bordul vehiculului pe tot parcursul cursei.

În cadrul proiectului pilot, fiecare stat membru participant a primit 200 bucăţi de autorizaţii BSEC pentru a fi utilizate de operatorii de transport naţionali în cursul anului 2010.

Companiile membre care desfăşoară operaţiuni de transport în ţările sus-menţionate care participă la autorizaţia de tranzit BSEC sunt rugate să solicite asistenţa UNTRR pentru obţinerea unor astfel de autorizaţii.

În cursul anului 2010, utilizarea autorizaţiilor BSEC va fi monitorizată pentru a ajunge la o decizie finală pentru a continua sau nu autorizaţia BSEC pe viitor. In cazul unor rezultate de succes sistemul de autorizaţii de tranzit în BSEC poate fi dezvoltat prin alăturarea altor state membre BSEC şi lărgirea scopului prezent prin admiterea operaţiunilor de încărcare-descărcare şi extinderea utilizării de la o călătorie la multiple călătorii în cursul unui an calendaristic.

 

Ultima modificare a paginii: 12.01.2011

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii